Recepten voor onze seizoensgroenten

Zoals u wellicht weet verkopen wij altijd seizoens groente. Dus alles wat het seizoen te bieden heeft vers van de boer!


OMA’S ERWTENSOEP                    Ouderwetse erwtensoep

DIT HEB JE NODIG VOOR 4 PERSONEN:

  • 500 g groene spliterwten                                      2 preien
  • 500 g eisbein/hamschijf van het varken            1 selderijknol
  • 100 g zuurkoolspek                                               1 winterwortel
  • 2 uien                                                                       2 aardappelen
  • 1 bos selderij                                                          1 rookworst
  • snufje (naar smaak) zout en peper
 

BEREIDEN VAN DE ERWTENSOEP:

  1. Spoel de spliterwten onder stromend water.
  2. Breng het water aan de kook en doe er de erwten, de eisbeen/hamschijf en het spek in.
  3. Giet het water na enkele minuten af en zet de ingrediënten weer op met schoon water en breng aan de kook. Maak de groentes en aardappelen schoon en snijd ze fijn. Voeg ze toe aan de pan en laat het geheel anderhalf tot drie uur zachtjes doorkoken.
  4. Haal dan het vlees uit de pan en haal het van de botten. Haal eventueel het zwoerd van het spek en snijd het spek in stukjes.
  5. Doe het vlees terug in de pan en voeg nu ook de gesneden rookworst toe.
  6. Laat de soep nog een kwartiertje zachtjes doorkoken.
  7. Breng hem op smaak met zout en peper.
  8. Eventueel kan je nog wat water toevoegen als je de soep té dik vindt.

Tip: Laat de soep het liefst een nacht staan, de volgende dag is hij dikker en lekkerder. Als je de soep weer opwarmt, doe dit dan in kleine porties, of verwarm het geheel rustig terwijl je regelmatig roert. De kans is anders groot dat de soep op de bodem aanbrandt.

Heerlijk met roggebrood met katenspek erop !

(Landleven recept).


Rauwe andijvie stamppot volgens oma’s recept

Ingrediënten 4 personen:

  • 1,5 kg Bintje aardappel
  • 800 gram rauwe, gewassen en in reepjes gesneden andijvie.
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 2 dl warme melk (om de stamppot wat smeuiger te maken)
  • 1 kleine ui
  • azijn
  • mosterd
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Verder heb je nodig:

  • De grootste kookpan die je hebt.
  • kopje/schaaltje
  • koekepannetje voor de spekreepjes.

Voorbereiding:

Aardappels schillen en de andijvie fijn snijden, goed wassen en goed laten uitlekken. De ui fijnsnijden en in een kopje/schaaltje doen met azijn erop zodat het net onder de azijn staat.

Bereidingswijze:

Aardappels koken en daarna afgieten en fijnstampen.

Het kookvocht kan evt. ook gebruikt worden om de stamppot wat smeuiger te maken als je geen melk wilt gebruiken. De azijn afgieten van de fijngesneden ui.

Ondertussen de spekjes uitbakken en samen met het bakvocht, de andijvie en de ui onder de aardappelpuree roeren.

Vervolgens de hele stamppot op smaak brengen met mosterd, nootmuskaat, peper en zout.


Bloemkoolovenschotel met kaassaus, aardappel en ham of rundergehakt.

Bloemkoolovenschotel met kaassausDit is een favoriet recept van mij omdat het ook makkelijk vooraf te bereiden is en dan later ff de oven in en eten maar! Maak vooral een grote portie, want de volgende dag is deze ovenschotel nog lekkerder!

Recept voor 4 personen
Tijd: 30 min. + 30 min. in de oven

BENODIGDHEDEN:

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 600 gr voorgekookte aardappelschijfjes van onze Annabel aardappel
  • snufje zout/peper
  • 50 gram geraspte kaas
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 400 ml melk
  • 200 gram hamreepjes of spekreepjes

Liever meer vlees? In plaats van de ham/spekreepjes: 500 gram rundergehakt

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Kook de bloemkool circa 6-8 minuten.

Schil de aardappelen en snij deze in niet te dikke schijfjes.

De schijfjes 10 minuten laten koken en afgieten.

Maak de kaassaus: smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe.

Meng de bloem goed door de boter en laat dit 1 minuut bakken.

Voeg vervolgens beetje voor beetje de melk toe.

Voeg pas nieuwe melk toe als de melk in de pan is opgenomen.

Ga zo door totdat je melk op is.

Voeg vervolgens de geraspte kaas en een snufje zout en peper toe. Goed mengen.

Als de kaas is gesmolten, voeg je de hamreepjes toe en is je saus klaar.

Gebruik je spekreepjes? Dan moet je die eerst even krokant bakken in de pan. Wil je alleen rundergehakt gebruiken? Bak dit even rul.

Doe het gehakt in de ovenschaal.

Verdeel de helft van de voorgekookte aardappelschijfjes over het gehakt. Verdeel hier de bloemkool overheen. Daarna verdeel je de rest van de aardappelschijfjes over de bloemkool.

Als laatste verdeel je de kaassaus over het geheel en strooi je eventueel nog een beetje geraspte kaas over de ovenschotel.

Zet de bloemkoolovenschotel voor circa 30 minuten in de oven.


Ovenschotel van savooie (groene) kool met gehakt en rijst/aardappelpuree

Ovenschotel Groene Kool met Rijst(recept: P.Wiggers)

Ingrediënten 4 personen:

  • 1 savooie/groene kool 1 teen knoflook
  • 250 gram rijst
  • 100 gram spekblokjes
  • zout, peper
  • 2 eetlepels olie
  • mespunt nootmuskaat
  • 125 ml zure room
  • 400 gram rundergehakt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 kleine ui
  • 75 gram geraspte belegen kaas

Verder heb je nodig: een ovenschaal en wok.

Een lekkere ovenschotel van groene kool oftewel savooiekool met rijst, gehakt, spekjes en zure room.

Je kunt in plaats van rijst ook aardappelpuree maken van onze Bintje aardappel.

Deze schotel is makkelijk voor te bereiden en dan later in de oven af te bakken.

Bereidingswijze:

Snij de groene kool in hele fijne reepjes.

Kook de rijst gaar of maak de aardappelpuree.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Bak de spekblokjes knapperig.

Verhit 1 eetlepel olie in de wok en roerbak hierin het gehakt rul samen met de ui en de knoflook.

Maak op smaak met zout en peper.

Haal het gehakt uit de pan en roerbak in de rest van de olie de groene kool in 10 minuten beetgaar.

Roer de zure room door de groene kool en breng op smaak met zout en peper.

Meng de spekblokjes met het paprikapoeder door de gekookte rijst of de aardappelpuree.

Oven voorverwarmen tot 200 graden.

Leg onder in de schaal eerst de groenekool, dan het gehakt en daarover de rijst of aardappelpuree.

Bestrooi met de geraspte kaas.

Zet de schaal ong. 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en laat er een lekker bruin korstje op komen.


Bakplaat met aardappel, bloemkool en kip

Bakplaat met aardappel-bloemkool-kipDit recept maak je heel eenvoudig op een bakplaat. Het is een kwestie van de ingrediënten snijden en dan hup de oven in. Eerst de aardappels en dan de rest van de ingrediënten. In plaats van bloemkool kun je ook kiezen voor broccoli.

Benodigdheden:

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 800 gr. Annabel aardappel
  • 500 gr. bloemkool/broccoli
  • 400 gr. kipfilet 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn(eventueel)
  • 1 el olijfolie
  • snufje zout en peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven). Leg op de bakplaat bakpapier.
Schil de aardappels en snijd de aardappels in kleine stukjes.
Meng in een bakje de olie en de kruiden. Giet 1 theelepel van de kruidenolie over de aardappeltjes.
Meng dit goed door elkaar en verdeel de aardappeltjes over een bakplaat.
Bak ze ongeveer 15 minuten in de oven.

Meng ondertussen de rest van de kruidenolie met de bloemkoolroosjes en gesneden kipfilet.
Als de aardappeltjes 15 minuten gebakken hebben, voeg je de bloemkoolroosjes en kipstukjes toe en bak je dit nog 15 minuten in de oven. Na ongeveer 30 minuten zijn alle ingrediënten gaar en zacht.

Tip: iedere oven werkt net even anders. Het kan zijn dat bij jou dit gerecht wat langer in de oven moet. Prik dus na 30 minuten even in de bloemkool en aardappel om te kijken of ze zacht zijn.


BOERENKOOLSTAMPPOT

Recept voor 4 personen

BENODIGDHEDEN:

  • 500 gr boerenkool
  • 1 kg kruimige aardappels (Bintje)
  • 1 rookworst
  • 15 gr boter
  • 200 gr spekblokjes/reepjes snufje zout en peper

BEREIDING:

Schil de aardappels en snijd grote aardappels in tweeën. Boerenkool schoonmaken en wassen. Doe de boerenkool en aardappels in een pan en voeg water toe.

Breng het geheel aan de kook en kook de aardappels en boerenkool ongeveer 25 minuten totdat de aardappels gaar zijn.Bereid de rookworst volgens de verpakking.

Zelf kook ik de rookworst in de verpakking mee in de pan met de aardappels en boerenkool de laatste 10 min.

Bak ondertussen in een andere pan de spekblokjes bruin en krokant, zonder olie toe te voegen. Zijn aardappels gaar, dan giet je het geheel af. Heel even droogstomen.

Stamp de aardappels met de boerenkool, een snufje zout en peper en de boter fijn.

Als de stamppot nog wat te droog is, voeg je een beetje extra boter of wat melk toe.

Schep als laatste de spekblokjes (met het vet) door de boerenkoolstamppot en serveer het geheel met de rookworst.

Tip: heb je een restje boerenkool stamppot over? Bewaar deze dan in een bakje in de koelkast (maximaal 2-3 dagen). Warm de boerenkool stamppot op in de magnetron of met een klontje boter in de pan!


Frisse witlofsalade

Frisse WitlofsaladeDeze witlofsalade met appel is eigenlijk het hele jaar door lekker. Je kunt hem prima serveren bij de barbecue, bij de paasbrunch of gewoon als lunch. De liefhebbers kunnen eventueel nog wat rozijntjes of mandarijn partjes toevoegen aan de salade en smullen maar.

Recept voor 2 personen

Tijd: 15-20 min.

Benodigdheden:

  • 1 appel (Jonagold)
  • 3 stronkjes witlof
  • het sap van een halve citroen
  • 1 el mayonaise
  • 1 el yoghurt 2 hardgekookte eieren
  • verse bieslook snufje zout en peper

Bereidingswijze:

Snijd de gepelde eieren in stukjes.

Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel in blokjes.

Snijd het bittere deel van de witlof (de onderkant) en snijd de witlof in stukjes.

Besprenkel de appel en witlof met citroensap, dat is om verkleuring tegen te gaan.

Meng in een klein kommetje de yoghurt, mayonaise en een snufje zout en peper.

Voeg eventueel een klein beetje water toe om het sausje iets dunner te maken.

Meng in een grote kom de witlof, appel, de dressing, de gekookte eieren, eventueel de mandarijn partjes of rozijntje en als laatste wat verse bieslook.


Courgette-prei soep

Courgette-prei soepMet maar een paar ingrediënten draai je binnen een mum van tijd een lekkere courgettesoep met prei op tafel. Serveer het soepje bijvoorbeeld met een (stok)broodje.

Recept voor 2 personen
Tijd: 25 min.

BENODIGDHEDEN:

  • 1 courgette                         
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 prei
  • 1 liter water                       
  • 2 bouillonblokjes (groenten)
  • 2 tl dille                             
  • snufje zout en peper

BEREIDINGSWIJZE:

Snijd de courgette, ui, knoflook en prei in stukjes.

Giet een scheutje olie in een pan en voeg de ui en knoflook toe.

Voeg na 2-3 minuten de courgette en prei toe.

Bak dit even mee en voeg dan het water, bouillonblokjes, dille en een snufje zout en peper toe.

Kook de soep circa 10-15 minuten en pureer de soep dan met een staafmixer.

Schep de soep in twee kommetjes en serveer met een broodje erbij.


Witlof met boursin uit de oven

WitlofschotelRecept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 2 stronken witlof
  • 60 gram kruidenroomkaas / boursin
  • 12 plakjes flinterdunne achterham
  • 40 gram geraspte kaas
  • Snufje verse peper en zout
  • Verse bieslook

Bereidingswijze:

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden.

Vervolgens maak je witlof schoon, snijd je het kontje (stronk) eraf en haal vervolgens de buitenste bladen eraf.

Snijd daarna de witlof stronken in vieren en verwijder het bittere binnenste gedeelte.

Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie en wikkel een plakje ham om de witlof heen.

Leg deze daarna in de ovenschaal en ga door met de overige witlof.

Verdeel de boursin over de witlof heen en strooi daarna de geraspte kaas over de ovenschotel.

Breng eventueel de ovenschotel nog op smaak met wat zout en peper.

De ovenschotel kan nu de oven in voor ongeveer 25 minuten totdat de kaas goudbruin is geworden.

Serveer de witlof met wat verse bieslook erop.


Gratin van spruitjes met pasta en rundergehakt

Gratin van spruitjes met pasta en rundergehaktIngrediënten voor 4 personen:

  • 300 g volkorenpenne
  • 500 g spruitjes
  • 1 ui 2 el traditionele olijfolie
  • 250 ml verse slagroom (bekertje à 125 ml)
  • 175 g geraspte jonge kaas
  • 500 g rundergehakt

Benodigdheden:

ovenschaal (20 x 30 cm)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Kook de spruiten in water met zout 5 min.

Snipper de ui. Verhit de olie in een koekenpan.

Bak het rundergehakt rul en fruit de ui 3 min. Bak de spruiten 2 min. mee.

Verhit ondertussen de slagroom tot tegen de kook aan.

Laat op laag vuur de helft van de kaas in de room smelten.

Giet de pasta af en schep om met de spruiten, kaassaus en het rundergehakt.

Breng op smaak met peper en zout.

Doe het mengsel in de ovenschaal en bestrooi met de rest van de kaas.

Bak de gratin in de oven in 20-25 min. goudbruin.


Stamppot spitskool

Stampot SpitskoolIngredienten voor 4 personen:

  • 1.5 kilo kruimige Bintje aardappelen
  • 1 gesneden spitskool
  • 1 klein bouillonblokje
  • 150 gram spekblokjes
  • zout en peper naar smaak

Voorbereiding:

Schil de aardappelen en snijd ze in blokken en snij de spitskool in fijne reepjes

Bereidingswijze:

Was de aardappelen en doe ze onder in de pan. Voeg de spitskool toe. Hierop het bouillonblokje en zout ( niet te veel als je er speklapjes bij doet)

Breng alles aan de kook en laat het gaar koken in 25 minuten. Bak intussen de spekblokjes knapperig. Ik gebruik hier geen boter bij, komt genoeg vet uit.

Giet het water eraf en even droogstomen!

Stamp alles tot een iets kruimige massa en voeg de spekjes met het vet toe.

Goed doorroeren en smullen maar !

Heb je stamppot over?

Deze kun je de volgende dag ff opbakken en smaakt deze heerlijk!


Recepten voor Koolraap

Recepten voor KoolraapHet is het handigste om deze groente eerst te schillen voordat je ‘m verder verwerkt. Snijd daartoe eerst het verhoute gedeelte van de bovenkant plat af en haal ook een schijfje van het kontje af, zodat de knol recht op je snijplank blijft staan. Verwijder dan de schil. Let op: vaak zit er nog een vezelig laagje direct onder de schil. Dat is eigenlijk oneetbaar. Schil dat ook weg, tot je bij het sappige vruchtvlees komt.

Spoel daarna de knol even af onder de kraan.

Snijd daarna plakken van de knol.

Gebruikelijk is ongeveer 1 centimeter dikte, maar dat kan per recept verschillen.

Die plakjes snijd je dan in reepjes of frietjes, die je ten slotte in blokjes kunt snijden.

Op die manier heb je zo min mogelijk afval en een zo gelijkmatig gesneden resultaat.

Koolraap bereiden: hoe moet je koolraap klaarmaken?

Na het schillen en snijden kun je de groente verder verwerken. Het meest gebruikelijke is koken, maar bakken, in de oven bereiden, frituren en rauw serveren is ook mogelijk. We behandelen elke bereidingswijze hieronder apart, met tussendoor enkele (suggesties voor) recepten.

Koolraap koken

Koolraap moet je in weinig water met een snufje zout koken.

Reken op een kooktijd van 12-15 minuten bij redelijk klein gesneden stukjes en 15-20 minuten als ze wat groter zijn. Als je ze op een vork kunt prikken zijn ze goed.

Beetgaar is namelijk de beste garing.

Tenzij je er puree van wilt maken; laat het dan nog enkele minuten pruttelen.

Gekookte koolraap is heerlijk met kaassaus, eventueel gecombineerd met wat stukjes ham.

Simpel maar doeltreffend, en uitstekend te serveren als bijgerecht bij een stukje vlees.

Je kunt er echter nog meer mee.

Enkele recepten:

Recept 1: bijgerecht van koolraap, spek en ui.

Dit hartige bijgerecht is vooral zo goed door de combinatie van de ietwat zoete koolraap en zoet gebakken ui. Voor vier personen.

Bak 100 gram spekreepjes op laag vuur uit tot ze knapperig zijn.

Snijd twee flinke uien in niet al te kleine stukjes en voeg ze toe aan het spek.

Laat ze in circa 20 minuten op laag vuur zacht en mooi bruin worden.

Kook intussen 600 gram in blokjes gesneden koolraap beetgaar.

Voeg ten slotte de koolraap toe aan het spek-uimengsel en roer het kort door.

Afmaken met zwarte peper.

Recept 2: koolraappuree.

Deze puree heeft een zachte, romige textuur en een iets zoete smaak.

Bijgerecht voor vier personen. Neem 400 gram koolraap in blokjes en 500 gram aardappels, gesneden.

Kook de aardappels en koolraap gaar. Dat kan in dezelfde pan, maar voor optimale controle raden we aan om het apart te koken. Combineer beiden dan in een ruime pan en stamp ze met 150 ml melk en een klontje boter tot een mooie puree.

Tip: deze puree kan ook met alleen maar koolraap.

Recept 3: koolraapstamppot.

Hoofdgerecht voor vier personen. Bak 150 g spekjes op laag vuur uit.

Snipper twee uien en laat die op laag vuur zacht worden in ongeveer 10-15 minuten.

Kook intussen 600 g koolraap en 900 g aardappels gaar. Stamp de koolraap fijn met 150 ml melk.

Voeg dan de aardappels toe, nog wat melk als dat nodig is en een flinke klont boter.

Stamp de aardappel het liefst vrij grof, zodat er nog duidelijk herkenbare stukjes inzitten.

Opdienen met wat zwarte peper.

Serveertip: gewoon zo, of met een stukje vlees (rookworst, gehaktballen), of met wat zachtjes gestoofde stukjes appel en stroop.


Witte kool met spruitjes en oosterse kip

Witte kool met spruitjes en oosterse kipWat heb je nodig voor 4 personen:

  • 275 g.meergranenrijst
  • 500 gram spruitjes
  • 325 g kipfiletreepjes
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tl sambal oelek
  • 2 tl sesamolie
  • 2 el ketjap manis
  • 300 g gesneden witte kool

Bereiden:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ondertussen de spruitjes in 5 min. beetgaar in water met zout. Giet af.

Meng de kip met de zonnebloemolie, sambal, sesamolie en ketjap. Verhit de wok en roerbak de kip 4 min. Voeg de spruitjes en kool toe en roerbak nog 4 min.

Serveer de kip en groente met de rijst.